previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow
Slider

Jan-Berend Stuut

Ik werk als marien geoloog/sedimentoloog met veel plezier bij de afdeling “Ocean Systems” op het NIOZ-Texel. Sinds mijn afstuderen in 1996 aan de Universiteit Utrecht ben ik wetenschappelijk vooral geïnteresseerd in de vele relaties tussen woestijnstof en het klimaat.

Aan de ene kant kunnen we woestijnstof goed herkennen in sedimenten die door de tijd op de zeebodem worden/zijn afgezet en kunnen we zo het sediment archief “lezen” als geschiedenisboek van het klimaat; de hoeveelheid stof zegt iets over droogte in de woestijn, de korrelgrootte van het wind geblazen materiaal is direct gerelateerd aan de sterkte van de wind.

Aan de andere kant probeer ik te begrijpen hoe stof het mariene leven beïnvloedt. Woestijnstof bevat namelijk veel voedingsstoffen die marien plankton kunnen helpen te groeien. Bij de groei van plankton (fotosynthese) wordt het broeikasgas CO2 aan de atmosfeer onttrokken met mogelijk directe effecten voor het mondiale klimaat.

Voor meer informatie, zie: www.nioz.nl/dust 

Daarnaast publiceren we regelmatig nieuwtjes op de NIOZ stof-blog: www.nioz.nl/en/blog

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail:

Please publish modules in offcanvas position.